Σχετικά με την Ελλάδα....



Μερικές πληροφορίες για την Ελλάδα

    Η Ελλάδα, γνωστή και ως Hellas ή Greece και επίσημα Ελληνική Δημοκρατία, είναι μια χώρα στην νοτιοανατολική Ευρώπη, σχηματίζοντας το νότιο άκρο της Βαλκανικής χερσονήσου και είναι μια σειρά από βουνά που διατρέχουν τη θάλασσα, η οποία εκτείνεται σε διάσπαρτα νησιά μέσω του Αιγαίου Πελάγους στα ανατολικά. Η Ελλάδα έχει τη δέκατη μεγαλύτερη ακτογραμμή παγκοσμίως με 14.880 χιλιόμετρα σε μήκος και διαθέτει έναν τεράστιο αριθμό νησιών (περίπου 1.400, από τα οποία τα 227 είναι κατοικημένα). Το ογδόντα τοις εκατό στην Ελλάδα αποτελείται από βουνά, από τα οποία ο Όλυμπος είναι το υψηλότερο με 2.917 μ.


Γεωφυσικός χάρτης της Ελλάδας με τις αρχαίες ονομασίες

    Η σύγχρονη Ελλάδα είναι ένα έθνος από πολλά νησιά, αλλά στους αρχαίους χρόνους, η Ελλάδα ήταν μια χαλαρή συνομοσπονδία των πόλεων-κρατών που συνήθως συμμαχούσαν ως σύνολο μόνο για να αμυνθούν κατά των εισβολέων. Με εύκολη πρόσβαση προς τη Μεσόγειο Θάλασσα στα νότια και το Αιγαίο Πέλαγος προς τα βόρεια και βορειοανατολικά, η Αθήνα ήταν ανάμεσα στις πιο ισχυρές πόλεις-κράτη.


Πολιτικός χάρτης της Ελλάδας

    Πιο πρόσφατα, η Αθήνα βρέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο της προσοχής του κόσμου, όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στην μοντέρνα κοιτίδα τους, τον Αύγουστο του 2004. Οι αρχαίοι Αγώνες ξεκίνησαν το 776 π.Χ. στην πόλη της Ολυμπίας. Περίπου 2.700 χρόνια αργότερα, το 1896, οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναγεννήθηκαν στην Αθήνα. Οι Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είναι η 28η σύγχρονη Ολυμπιάδα. Η Ελλάδα ήταν η πρώτη περιοχή στην Ευρώπη όπου προέκυψαν προηγμένοι πρώιμοι πολιτισμοί, αρχής γενομένης από τον Κυκλαδικό πολιτισμό του Αιγαίου, το Μινωικό πολιτισμό στην Κρήτη και στη συνέχεια το Μυκηναϊκό πολιτισμό στην ηπειρωτική χώρα. Αργότερα, πόλεις-κράτη εμφανίστηκαν σε όλη την ελληνική χερσόνησο και εξαπλώθηκαν στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, τη Νότια Ιταλία και τη Μικρά Ασία, φθάνοντας μεγάλα επίπεδα ευημερίας που οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου πολιτιστική άνθηση, αυτή της κλασσικής Ελλάδας, που εκφράζεται στην αρχιτεκτονική, το θέατρο, τις επιστήμες και τη φιλοσοφία και καλλιεργήθηκε στην Αθήνα μέσα στα πλαίσια ενός δημοκρατικού περιβάλλοντος.


Ο Παρθενώνας της Ακρόπολης στην Αθήνα

    Η σύγχρονη Ελλάδα έχει τις ρίζες της στον πολιτισμό της αρχαίας Ελλάδας και θεωρείται γενικά ως το λίκνο του δυτικού πολιτισμού. Ως εκ τούτου, είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας, της δυτικής φιλοσοφίας, των Ολυμπιακών Αγώνων, της δυτικής λογοτεχνίας και ιστοριογραφίας, των πολιτικών επιστημών, των μεγάλων επιστημονικών και μαθηματικών αρχών και του δυτικού δράματος, συμπεριλαμβανομένων τόσο του τραγικού όσο και του κωμικού. Αυτή η κληρονομιά εν μέρει αντανακλάται στις 17 τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που βρίσκονται στην Ελλάδα. Μια ανεπτυγμένη χώρα με πολύ υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης και βιοτικού επιπέδου, η Ελλάδα είναι μέλος αυτού που είναι τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1981 και μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής της Ένωσης από το 2001, του ΝΑΤΟ από το 1952, και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος από το 2005. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας. Η Αθήνα είναι η πρωτεύουσα. Aλλες μεγάλες πόλεις είναι η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιάς, η Πάτρα, το Ηράκλειο και η Λάρισα.


Ταυροκαθάψια σε τοιχογραφία από το παλάτι της Κνωσού, Κρήτη

Η Ελλάδα από το διάστημα

    Η υφή του βουνών και των κοιλάδων της, καθιστά την Ελλάδα να φαίνεται σαν μαύρο-πράσινο μάρμαρο σε αυτή την εικόνα πραγματικού χρώματος, που λήφθηκε από το φασματοφωτόμετρο Μέτριας Ανάλυσης Εικόνας (MODIS), του δορυφόρου Terra της NASA στις 19 Αυγούστου, 2004. Οι φωτεινές πράσινες περιοχές στο κέντρο και τη δεξιά πλευρά της Ελλάδας είναι γεωργικές περιοχές. Αυτό το πράσινο είναι φωτεινότερο από τη ντόπια σκοτεινή βλάστηση που φύεται σε τραχιές γραμμές κατά μήκος των οροσειρών. Οι γκρι και μαύροι θύλακες μέσα στις γεωργικές εκτάσεις είναι μικρές πόλεις. Η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Ελλάδας, η Αθήνα, αποτελεί έναν μεγάλο γκρι θύλακα, στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής χώρας.


Το κέντρο της φωτογραφίας βρίσκεται σε Γεωγραφικό πλάτος:38.96046 - Γεωγραφικό μήκος:23.15617

    Η οροσειρά από την ηπειρωτική χώρα, συνεχίζεται μέσω της κεντρικής Πελοποννήσου, διασχίζει τα νησιά Κύθηρα και Αντικύθηρα για να βρει το δρόμο της μέσα στο νοτιοδυτικό Αιγαίο, στο νησί της Κρήτης όπου τελικά τελειώνει. Τα νησιά του Αιγαίου είναι κορυφές υποβρυχίων βουνών που αποτελούσαν κάποτε την προέκταση της ηπειρωτικής χώρας. Η Πίνδος χαρακτηρίζεται από τις υψηλές, απόκρημνες κορυφές, συχνά διαμελισμένη από τα πολλά φαράγγια και από μια ποικιλία άλλων καρστικών τοπίων (Τα καρστικά τοπία είναι ιδιαίτερες περιοχές της Γης με μοναδικό ανάγλυφο, συνήθως τραχύ και άγριο, όπου κυριαρχεί η πέτρα και η έλλειψη νερού και εδάφους). Αξιο αναφοράς, η εντυπωσιακή διαμόρφωση των Μετεώρων που αποτελείται από υψηλούς, απότομους ογκόλιθους και προσφέρει μια μοναδική εμπειρία για τους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή κάθε χρόνο. Η βορειοανατολική Ελλάδα διαθέτει μια άλλη περιοχή με οροσειρά μεγάλου υψόμετρου, την περιοχή της Ροδόπης, που εξαπλώνεται σε όλη την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αυτή η περιοχή είναι καλυμμένη με απέραντα, πυκνά, αρχαία δάση. Το περίφημο δάσος της Δαδιάς, βρίσκεται στο νομό Έβρου, στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας.


Η Ελλάδα στην Υδρόγειο, ένα μικρό έργο τέχνης!

    Οι εκτεταμένες πεδιάδες βρίσκονται κυρίως στους νομούς Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Θράκης. Αυτές αποτελούν βασικό οικονομικό στοιχείο και είναι από τις ελάχιστα αροτραίες περιοχές της χώρας. Σπάνια θαλάσσια ειδη, όπως η Μεσογειακή φώκια (Μονάχους-μονάχους) και η θαλάσσια χελώνα (Καρέττα-καρέττα) ζουν στις θάλασσες που περιβάλλουν την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ στα πυκνά δάση της έχουν το σπίτι τους η απειλούμενη με εξαφάνιση καφέ αρκούδα, το ελαφοειδές ζαρκάδι (Capreolus capreolus), το αγριόγιδο και πιθανόν ο λύγκας. Φυτογεωγραφικά, η Ελλάδα ανήκει στο Oλαρκτικό Bασίλειο και μοιράζεται ανάμεσα στην περιοχή της ανατολικής Παραμεσογείου και στην Ιλλυρική περιοχή. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΕΑ), η Ελλάδα μπορεί να υποδιαιρεθεί σε έξι οικοπεριοχές: τα Ιλλύρια φυλλοβόλα δάση, τα μεικτά δάση της Πίνδου, τα μεικτά δάση των Βαλκανίων, τα ορεινά μεικτά δάση της Ροδόπης, τα σκληρόφυλλα και μικτά δάση του Αιγαίου και της δυτικής Τουρκίας και τα Μεσογειακά δάση της Κρήτης.


Η Ακρόπολη των Αθηνών

    Θανάσιμες πυρκαγιές στη νότια Ελλάδα και πυκνά σύννεφα καπνού μεταφερόμενα λόγω ανέμου πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα στα τέλη Αυγούστου του 2007. Σύμφωνα με τις ειδήσεις της Βρετανικής Εταιρίας Μεταδόσεων (BBC), τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αυτές τις πυρκαγιές. Εκατοντάδες σπίτια είχαν καεί και χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους, πολλοί με ελικόπτερο. Η κυβέρνηση υποπτεύεται ότι οι πυρκαγιές προκλήθηκαν από εμπρησμούς, και είχε κυρήξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση τους. Πυροσβέστες πάνω από 20 χώρες είχαν έρθει για να βοηθήσουν στον έλεγχο των πυρκαγιών. Οι πυρκαγιές στην Πελοπόννησο τον Αυγούστο του 2007, ήταν από τις μεγαλύτερες καταστροφές που γνώρισε ποτέ η χώρα.


Οι πυρκαγιές στην Πελοπόννησο τον Αυγούστο του 2007

Το κλίμα στην Ελλάδα

    Το κλίμα στην Ελλάδα είναι κατά κύριο λόγο μεσογειακό. Ωστόσο, λόγω της μοναδικής γεωγραφίας της χώρας, η Ελλάδα έχει μια αξιόλογη σειρά από μικρο-κλίματα και τοπικές διαφοροποιήσεις. Στα δυτικά της οροσειράς της Πίνδου, το κλίμα είναι γενικά πιο υγρό και έχει μερικά θαλάσσια χαρακτηριστικά. Το ανατολικό τμήμα της οροσειράς της Πίνδου είναι γενικά πιο στεγνό και ανεμώδες το καλοκαίρι. Το κλίμα μπορεί να ταξινομηθεί σε τρεις τύπους (μεσογειακό, αλπικό και εύκρατο) που επηρεάζουν σαφώς καθορισμένες περιοχές της επικράτειάς του. Η οροσειρά της Πίνδου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το κλίμα της χώρας, καθιστώντας την δυτική πλευρά της (περιοχές που είναι επιρρεπείς στους νοτιοδυτικούς ανέμους) πιο υγρή, κατά μέσο όρο από τις περιοχές που βρίσκονται στα ανατολικά της (υπήνεμα του βουνού). Τα χαρακτηριστικά του μεσογειακού κλίματος είναι ήπιοι, υγροί χειμώνες και ζεστά, ξηρά καλοκαίρια. Οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη, η ανατολική Πελοπόννησος και τμήματα της Στερεάς Ελλάδας είναι περιοχές που κυρίως επηρεάζονται από αυτό το συγκεκριμένο είδος κλίματος. Οι Θερμοκρασίες φθάνουν σπάνια σε ακραίες τιμές κατά μήκος των ακτών αν και επειδή η Ελλάδα είναι μια πολύ ορεινή χώρα, χιονοπτώσεις υπάρχουν συχνά το χειμώνα. Χιονίζει μερικές φορές ακόμη και στις Κυκλάδες ή τα Δωδεκάνησα. Ο τύπος του αλπικού κυριαρχεί κυρίως στις ορεινές περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας (τμήματα της Ηπείρου, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, δυτική Μακεδονία), καθώς και στα κεντρικά τμήματα της Πελοποννήσου, συμπεριλαμβανομένων μερών των νομών Αχαΐας, Αρκαδίας και Λακωνίας, στις οποίες περνούν οι επεκτάσεις της οροσειράς της Πίνδου. Τέλος, ο τύπος του εύκρατου επηρεάζει τη κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Χαρακτηρίζεται από κρύους, υγρούς χειμώνες και ζεστά, ξηρά καλοκαίρια με συχνές καταιγίδες. Η Αθήνα βρίσκεται σε μια μεταβατική ζώνη που χαρακτηρίζεται τόσο από τον μεσογειακό όσο και από τον εύκρατο τύπο. Στα βόρεια προάστια της πόλης δεσπόζει ο εύκρατος τύπος, ενώ το κέντρο της περιοχής και τα νότια προάστια απολαμβάνουν έναν τυπικό μεσογειακό τύπο.


Σύννεφα πάνω από την Ελλάδα (MODIS)

spacer
   Μην χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία για αποφάσεις που αφορούν ζωές και πάσης φύσεως ιδιοκτησίες  
ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΙΟΝΙΑ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΣΥΡΟ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΕΞΑΜΕΝΗ (BOLTEK) ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΕΞΑΜΕΝΗ (LR) ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης Βίντεο για το Καστελλόριζο(Μεγίστη) από τα αρχεία της ΕΡΤ Ιστοσελίδα Δήμου Μεγίστης Δείτε το μεγαλύτερο