Σχετικά με τον δείκτη UV

(μέρος 2)

Πηγαίνετε στο - Πρόγνωση του Δείκτη UV )   

Τύποι δέρματος

Τα επιβλαβή αποτελέσματα της ακτινοβολίας UV εξαρτώνται όχι μόνο από τη λαμβανόμενη δόση UV αλλά και από την ευαισθησία του ατόμου. Το ανθρώπινο δέρμα είναι συχνά ταξινομημένο σε τέσσερις κύριες ομάδες σύμφωνα με τη δυνατότητα του δέρματος να μαυρίσει. Αυτή η ταξινόμηση παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα που δίνει επίσης την κατά προσέγγιση δόση (J/m2) που απαιτείται για να προκληθεί ερύθημα στο δέρμα (1MED). Κατά συνέπεια το (1MED) ποικίλλει για τους διαφορετικούς τύπους δερμάτων.

Το δέρμα και τα μάτια είναι τα όργανα που επηρεάζονται πρώτιστα από την υψηλότερη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Αν και οι τρίχες, τα μαλλιά και τα νύχια εκτίθενται εξίσου, οι επιπτώσεις σε αυτά είναι λιγότερο σημαντικές από ιατρικής άποψης. Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία UV μπορεί να οδηγήσει στην οξεία και χρόνια επίπτωση υγείας στο δέρμα, τα μάτια και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα οξέα αποτελέσματα της έκθεσης σε ακτινοβολία UV περιλαμβάνουν το ερύθημα (ηλιακό έγκαυμα του δέρματος) και την φωτοκερατίτιδα του ματιού (τύφλωση χιονιού ή γνωστή και σαν τύφλωση του ηλεκτροσυγκολλητή). Τα χρόνια αποτελέσματα περιλαμβάνουν καρκίνο του δέρματος, όπως και την πρόωρη γήρανση του. Στα μάτια τα χρόνια αποτελέσματα περιλαμβάνουν τον καταρράκτη, το πτερύγιο και τη κερατοπάθεια. Ενώ η ακτινοβολία UV-Β κυρίως προκαλεί ερύθημα και διάφορες μορφές καρκίνου του δέρματος, η ακτινοβολία UV-Α έχει μια σαφή επίδραση στον υποδόριο ιστό και μπορεί να μεταβάλλει τη δομή του κολλαγόνου και των ινών ελαστίνης και συνεπώς να επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι το δέρμα έχει μια ορισμένη ικανότητα να προσαρμοστεί στη UV ακτινοβολία με την παραγωγή της μελανίνης (μαύρισμα) που προστατεύει από την έκθεση σε ακτινοβολία UV. Το ανθρώπινο μάτι δεν έχει μια τέτοια ικανότητα.

Χρόνοι ηλιακού εγκαύματος

Ο χρόνος ηλιακού εγκαύματος είναι ο μέγιστος χρόνος που μπορεί να μείνει κάποιος εκτεθιμένος στον ήλιο χωρίς να πάθει ερύθημα. Ο χρόνος αυτός μπορεί να υπολογιστεί, από το δείκτη UV και τη τιμή (1MED) για κάθε τύπο δέρματος. Για παράδειγμα, o παρακάτω πίνακας παρουσιάζει τους χρόνους ηλιακού εγκαύματος για διαφορετικές τιμές δείκτη UV και (MED). Ο καθορισμός είναι με DIN-5050 (που παρουσιάζεται στον πίνακα επάνω). Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η αξία (1MED) δεν είναι ακριβώς ένας καθορισμένος αριθμός για τον κάθε τύπο δέρματος. Οι δερματολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι για ένα τύπο δέρματος η τιμή (1MED) μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη διάθεση του ατόμου. Για να περιγραφεί περαιτέρω αυτό το φαινόμενο απαιτούνται περίπλοκες μελέτες της φωτοευαισθησίας των πληθυσμών.

spacer

Προστασία από την ακτινοβολία UV

Το δέρμα προστατεύεται καλύτερα από τα ενδύματα. Ένα πουκάμισο, ένα καπέλο και το παντελόνι προσφέρουν την καλύτερη προστασία. Ενδύματα που είναι UV-διαφανή οφείλουν να χαρακτηρίζονται σαφώς ως προς τη διαπερατότητα τους. Τα μέρη του δέρματος που δεν προστατεύονται από τα ενδύματα πρέπει να προστατευθούν με αντιηλιακό που περιέχει φίλτρα UV-Β και UV-Α. Κατά τη διάρκεια των πρώτων εκθέσεων στον ήλιο, ένα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) περίπου 15 συστήνεται, ενώ πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 για τα παιδιά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδειχθεί με τα μωρά και τα μικρά παιδιά. Σημειώστε ότι η προστατευτική επίδραση του αντιηλιακού εξαρτάται όχι μόνο από την ποιότητα αλλά και από την σωστή εφαρμογή του. Οι περισσότεροι άνθρωποι επαλείφουν πολύ λίγο. Για έναν ενήλικα το σωστό ποσό αντιηλιακού είναι περίπου 30-40 γραμ. (μια γεμάτη χούφτα) προκειμένου να λειτουργήσει η επίδραση του δηλωμένου στο αντιηλιακό δείκτη προστασίας. Πρέπει να εφαρμοστεί αρκετά πριν από την έκθεση στον ήλιο και πρέπει να επαλειφθεί εκ νέου αφότου κολυμπήσετε. Εάν τα αντιηλιακά χρησιμοποιούνται κατάλληλα, μπορούν να προστατεύσουν επαρκώς από το ηλιακό έγκαυμα, τον καρκίνο και τη γήρανση του δέρματος.

Ο δείκτης προστασίας (SPF) που δηλώνεται στο αντιηλιακό, προσδιορίζει πόσο περισσότερο μπορείτε να μείνετε στον ήλιο χωρίς να πάθετε ηλιακό έγκαυμα (ερύθημα), σε σύγκριση με τον προσωπικό σας χρόνο για ηλιακό έγκαυμα. Παραδείγματος χάριν, εάν ο προσωπικός σας χρόνος για ηλιακό έγκαυμα είναι 30 λεπτά και εφαρμόσετε ένα αντιηλιακό με (SPF) 8 μπορείτε να μείνετε 8 φορές περισσότερο στον ήλιο. Δηλαδή 4 ώρες, χωρίς να πάθετε ηλιακό έγκαυμα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εφαρμογή ίδιου αντιηλιακού αρκετές φορές διαδοχικά δεν παρατείνει τον «ασφαλή» χρόνο. Δεν υπάρχει καμία πρόσθετη προστασία και ο μόνος τρόπος να αποκτηθεί η πρόσθετη προστασία είναι να εφαρμοστεί αντιηλιακό με υψηλότερο (SPF). Επίσης, το αντιηλιακό που επαλείψατε δεν σας προστατεύει την επόμενη ημέρα - η προστασία προσφέρεται μόνο για την ημέρα που εφαρμόζεται το αντιηλιακό. Αντιηλιακά με (SPF) περισσότερο από 30 πραγματικά δεν έχουν νόημα και παράγονται κυρίως για λόγους μάρκετινγκ.

Δείκτες Προστασίας (SPF)

Τα μάτια μπορούν να προστατευθούν με γυαλιά ηλίου που έχουν φίλτρα UV-Β και UV-Α. Ένα είδος φίλτρου πρέπει να δηλώνεται από τον κατασκευαστή. Τα γυαλιά ηλίου με τα φίλτρα UV-Β και UV-Α είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τα παιδιά, επειδή η μετάδοση της ακτινοβολίας UV μέσω του ματιού είναι υψηλότερη για τα παιδιά από ότι για τους ενηλίκους. Ο αμφιβληστροειδής ενός παιδιού προστατεύεται λιγότερο. Η λογική είναι ότι γυαλιά ηλίου χωρίς φίλτρα προστασίας από ακτινοβολία UV δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.

spacer

   Μην χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία για αποφάσεις που αφορούν ζωές και πάσης φύσεως ιδιοκτησίες  
ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΙΟΝΙΑ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΣΥΡΟ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΕΞΑΜΕΝΗ (BOLTEK) ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΔΕΞΑΜΕΝΗ (LR) ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης Βίντεο για το Καστελλόριζο(Μεγίστη) από τα αρχεία της ΕΡΤ Ιστοσελίδα Δήμου Μεγίστης Δείτε το μεγαλύτερο